Update Project Zuiderveld

Een update van de afgelopen 3 maanden (januari-februari-maart 2022), geschreven door Ton


De Gerlinde
In drie maanden kan er veel gebeuren, ook al lijkt het er vaak op dat we handen tekort komen! De gemeenschappelijke ruimte heeft de naam “Gerlinde” gekregen. De verschillende ruimtes in de Gerlinde hebben ook eigen namen gekregen: Eldin de zolder, Amarant is de mulitfunctionele ruimte op de eerste verdieping, het Midden een vergaderkamer op de eerste verdieping, de Moerbei het kleine kamertje. De grote ruimte beneden met keuken en zithoek en eettafels resp. vergader/werktafels heet de woonkamer van de Gerlinde.

Waar de gemeenschappelijk ruimte beneden eerst nog voor de helft een werkschuur leek vol met gereedschap en bouwmateriaal, daar is nu volop ruimte voor gezellig zitten, koken en eten. Het gereedschap is heel recent opgeruimd, de muren in de ruimte zijn grotendeels voorzien van mooie kleuren, rolgordijntjes van rotan hangen in de keukenramen. Een enorme vooruitgang. Het is zo ook makkelijker om op te ruimen en schoon te maken en leefbaar en gezellig te houden.

De tuin
De tuin, aan het begin van dit jaar een omgeploegd en geëgd kleiveld, met een klein moestuintje en wat vaste planten hier en daar en een paar bomen, begint nu aan een grote lentemars: er is gezaaid, er is geplant, de omtrek van de kralen is door de gemeente voorzien van diverse struiken die een lage heg zullen vormen en die al beginnen uit te lopen. Op de kruidenkraal is een kruiden-spiraal opgebouwd van oude bakstenen, gemetseld met overgebleven leem. Vlak voor het middenblok is ook een verhoogd kruidentuintje aangelegd. Op de moestuinkraal zijn al een aantal lange en enigszins hellende moestuinbedden aangelegd.

De rommel
De bouwmaterialen en spullen aan de Noordkant van het middenblok zijn flink opgeruimd. Omdat de schuur nog niet af is, kunnen we nog niet al onze fietsen netjes stallen.

De organisatie
En ondertussen wordt gewikt en gewogen en geworsteld over allerlei aspecten van organisatie. Wat moet wel georganiseerd en geregeld, wat niet, wat moeten we sturen en regelen en wat kunnen we vertrouwen dat vanzelf goed gaat. Hoe kunnen we het vele vergaderen zo beperken dat het nuttig blijft maar niet teveel wordt. Is de “sociocratische kringstructuur” werkbaar voor alle aspecten van organisatie of toch niet?

Gemeenschap
Het eerste kwartaal hebben we twee maal een dorpsberaad gehad, waarvan het tweede eind maart buiten in de zon. In een cirkel bij elkaar wordt ineens heel voelbaar dat je samen een gemeenschap bent. We hebben enkele ALV’s gehad waarin we gezamenlijk tot besluiten zijn gekomen. Er zijn inmiddels enkele woningen vrijgekomen en weer opnieuw aan mensen toegewezen.
Er ontstaan allerlei spontane initiatieven; een ouder organiseert een knutselmiddag voor de kinderen, een andere ecodorper bakt pannenkoeken voor de kinderen en gaat op een andere dag koekjes bakken samen met de kinderen. Een meisje van 13 ruimt de kinderspeelhoek voor de kleintjes in de Gerlinde op. Wisselende groepjes zorgen wekelijks voor de schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimte. Elke week zorgt een ander huishouden ervoor dat het afval tijdig aan de straat staat en dat de groenbakken schoongemaakt worden. Er is een wandelgroepje op vrijdagochtend. Elke eerste zondag van de maand vieren we wat er afgelopen maand bereikt is. Er zijn klus- en werk-in-de-tuin zaterdagen geweest waar ook leden van CVEG en buitenstaanders op af komen, en waar werk en gezelligheid gecombineerd worden. De trampoline, kapot na wateroverlast is in no time vervangen door een “nieuwe”. Op allerlei manieren wordt er naar elkaar omgekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *