Brummen op zoek naar grond

Geschreven door Annemarie

De werkgroep ‘Brummen’ bestaat uit een gedreven groep enthousiastelingen die een inspirerend voorbeeld willen zijn van duurzaam bouwen en leven in verbinding. Met de plannen voor een ‘Groene Buurtschap’ in Brummen dragen we oplossingen aan om klimaatverandering en uitputting van natuurlijke hulpbronnen tegen te gaan en sociale samenhang te bevorderen, in nauwe samenwerking met onze omgeving. De groep wisselt door de tijd heen van samenstelling, er is een kerngroep die regelmatig bijeenkomt (eens per 3 weken), met een grote kring daaromheen waarmee we eens in de 3 maanden bijeenkomen. Momenteel ligt de gemiddelde leeftijd tussen 50 en 60 jaar. We willen graag alle leeftijden van jong tot oud binnen onze gemeenschap, maar weten ook dat in de pioniersfase vaak jonge mensen en gezinnen ontbreken, die zich gaan melden als het project meer vorm krijgt. Om een goede dynamiek in de gemeenschap te krijgen, zijn nu vooral mannen van harte welkom.

Grond
Het initiatief voor de Groene Buurtschap Brummen staat voor de volgende stap, namelijk het vinden en aankopen van grond. Daarvoor benaderen we zoveel mogelijk mensen uit ons netwerk, inclusief gemeenteambtenaren en raadsleden, maar ook bijvoorbeeld de woningstichting die actief is in ons dorp. We hebben contact gezocht met Land van Ons en gaan binnenkort een flyer verspreiden in de omgeving van Brummen onder het motto, je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Er zijn bij Brummen veel boerenbedrijven die zijn gestopt of bijna gaan stoppen en wellicht kunnen we onder een ‘rood-voor-groen’-regeling, zoals de gemeente die heeft bedacht, bij een boerderij onze Groene Buurtschap vormgeven.

Verder zijn we momenteel ons projectplan aan het herschrijven, omdat dit nog geënt was op een locatie waarvan inmiddels duidelijk is dat we daar niet terecht kunnen. We verwerken in het nieuwe projectplan ook de SDG’s die wij nastreven met ons initiatief. Meer informatie is te vinden op www.ecowijkbrummen.nl, alhoewel ook deze website binnenkort een opfrisbeurtje krijgt als het projectplan 2.0 klaar is.

Op deze foto van de CLIPS-training zie je in een notendop waar wij voor staan. Een van de ‘gedachten’ die wij bijvoorbeeld hebben over de te bouwen huizen is houtbouw zonder verlijming. Dit zorgt voor een zeer gezond binnenklimaat. Maar ook strobalenbouw is een richting die we onderzoeken. Verder proberen wij zo weinig mogelijk technologie in te zetten voor klimaatneutraal wonen, maar dit juist te zoeken in delen, zo min mogelijk energie gebruiken (passief huis als uitgangspunt) en composttoiletten en een grijswatercircuit te realiseren. Helemaal off grid gaan we niet worden, daarvoor hebben we te veel ‘werkenden’ binnen onze gelederen 😊 dus elektriciteit en een digitale infrastructuur zijn nodig.

Dit is een getekende weergave van een spel dat we deden met de grote kring, om te kijken waar iedereen ‘letterlijk’ staat. We speelden dit spel in een grote ruimte waar iedereen op de ging staan die voor hem of haar goed voelde. Een erg leuke vorm om dit te onderzoeken, die veel onderlinge interactie geeft. Zoals te zien is op de tekening wordt over veel thema’s hetzelfde gedacht, en dat is mooi want betekent consensus binnen de gemeenschap. Maar misschien zijn juist de onderwerpen waar men het verste uit elkaar stond op diverse plekken in het kwadrant het uitdagendst en geven het meeste uitwisseling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.