Bezoek aan ecowijk EVA-Lanxmeer in Culemborg

19-6-2022 – Enkele leden van CVEG gingen langs bij ecowijk Lanxmeer.
Boudewijn schreef er dit verslag over.

Grote ecowijk met vele facetten

Permanent in ontwikkeling

In 1997 is door initiatiefgroep Stichting EVA in nauwe samenwerking met de gemeente het eerste deel van de huidige ecologische wijk Lanxmeer gebouwd. Destijds ook als voorbeeldproject ondersteund vanuit het rijk. In de opzet zijn verschillende hoven met een combinatie van koop- en huurwoningen ingebed in gezamenlijk groen. Inmiddels is het aantal hoven flink uitgebreid tot 300 huishoudens en ongeveer 1000 bewoners!

Een groep samengesteld uit leden van verschillende initiatiefgroepen, waaronder CVEG, die samen De Beuk (Wageningen) vormen nam deel aan een rondleiding door Lanxmeer.

We zijn ontvangen in de woning van Felix. Hij is 2,5 jaar geleden in Lanxmeer komen wonen en kan ons veel vertellen over de geschiedenis en het huidige Lanxmeer. De focus op duurzaamheid verschilt per bouwperiode en per hof in de wijk. In zijn huis komt de duurzaamheid vooral terug door licht en modulair bouwen. De aannemer, die hier zelf wonde, hechtte minder waarde aan ecologische materialen ontdekte Felix bij een verbouwing. We zijn erg onder de indruk van de verschillende onderwerpen die tot in de puntjes uitgewerkt zijn in Lanxmeer, sommige bij de start en andere later.

Veel facetten van duurzaamheid, ecologie en gezamenlijkheid komen terug in de wijk. Zo beheerd een aparte stichting Terra Bella het gemeenschappelijk groen waar veel fruitbomen en struiken staan. Het eigen warmtebedrijf Thermo Bello voorziet de woningen via een warmtepomp en warmtenet van warm water. De buurtboerderij Caetshage is een verbindende factoor voor veel bewoners in de wijk. Water wordt opgevangen in een cascade van groene daken, wadi’s, bergingsvijvers en een infiltratievijver. Een heliofytenfilter zuiverd al het grijs water uit de wijk. Er is een kleinschalige vrije school en een kinderopvang in de wijk. Ook een woongroep voor ouderen, twee tiny-house dorpjes en verschillende bedrijfsruimten komen we tegen op onze wandeling. Het meest in het oog springen de zeer verschillende woningontwerpen in de wijk, van kaswoningen volledig overdekt met glas, onderlandwoningen juist overdekt met aarde tot houten gevels met sedumdak en een huis volledig bedekt met stro. De gezamenlijke binnentuinen maken een verzorgde indruk en zijn een oase van rust. De wijk is zeer autoluw, sommige straten zijn afgesloten met een hek, alleen toegankelijk met de auto voor bijvoorbeeld uitladen van boodschappen. Ergens anders komen we dan weer een groot overdekt parkeerveld tegen waar de zonnepanelen 9 elektrische auto’s kunnen opladen. Achter elke hoek die we omgaan wacht een nieuwe verassing.

De wijk is permanent in ontwikkeling, zo zijn er nog steeds stukken grond beschikbaar voor ontwikkeling. In het bestemmingsplan zijn veel kernwaarden van de wijk vastgelegd, zo mogen er geen erfafscheidingen zijn en moet elke woning 55m2 mandelige (gezamenlijke) grond hebben. Internationaal geniet Lanxmeer grote bekendheid en er worden veel rondleidingen gegeven. Het is jammer dat er lokaal vanuit Culemborg en Nederland momenteel weinig interesse is in de wijk. Veel onderwerpen die nu wel op de politieke agenda komen zijn er al aangepakt. Er valt dus veel te leren en ervaren in Lanxmeer, bijvoorbeeld op een wandelroute door de wijk, te vinden op www.route.nl. Ook is er veel informatie beschikbaar via www.eva-lanxmeer.nl www.stichtingterrabella.nl www.caetshage.org www.thermobello.nl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.