Lidmaatschap

Hoe je lid wordt

Op deze pagina lees je hoe je lid kunt worden. Wanneer je ‘volledig’ lid bent, kun je in aanmerking komen voor het aspirant-bewonerschap van een van onze ecodorpen. Die procedure legt ieder ecodorp vast in een eigen toewijzingsbeleid. Je kunt voor meer informatie daarover contact opnemen met het betreffende ecodorp.

We beschrijven hieronder de stappen die je doorloopt in het proces om lid te worden:

1. Aanmelding

Iedereen die belangstelling heeft voor onze vereniging kan zich vanaf 16 jaar en ouder als nieuw lid van onze vereniging aanmelden tijdens een van onze informatiebijeenkomsten of na een rondleiding. Kinderen jonger dan 16 jaar worden niet geregistreerd als lid, maar ingeschreven bij het lidmaatschap van de ouder(s). 

2. Aspirant-lidmaatschap

Je aspirant-lidmaatschap start vanaf de eerste dag van de volgende maand nadat je je hebt aangemeld. Vanaf deze datum ben je lid, met als status aspirant-lid. Als aspirant-lid mag je deelnemen aan ledendagen, de Algemene Vergaderingen (ALV’s) inclusief stemrecht, trainingen in gemeenschapsvorming en andere activiteiten van of namens de vereniging. Daarnaast krijg je toegang tot ons forum. De contributie die je gaat betalen bedraagt 12,50 euro per lid per maand. Bij voorkeur schrijven wij de contributie van je rekening af via automatische incasso. In dat geval betaal je 12 euro per lid per maand.

3. Verkenningsperiode

Als aspirant-lid ga je een verkenningsperiode in van zes volledige maanden. In deze zes maanden kun je gaan onderzoeken of je je thuis voelt in onze vereniging en onze pijlers kunt onderschrijven. Je neemt zo veel als mogelijk deel aan onze activiteiten en sluit je aan bij tenminste één kring in onze vereniging. Je zet je binnen jouw mogelijkheden in voor de vereniging en communiceert over je eigen grenzen en beperkingen. Daarnaast kies je (bijvoorbeeld binnen de kring waarin je actief bent) een maatje. Je maatje maakt je wegwijs binnen onze vereniging en is jouw aanspreekpunt voor praktische en persoonlijke vragen.

4. Van aspirant-lid naar lid

Tegen de tijd dat de verkenningsperiode verloopt, word je uitgenodigd voor een gesprek samen met je maatje en een (ander) lid uit de kring waarin je actief bent. Samen bespreken jullie hoe je het lidmaatschap ervaart en hoe het gaat met het meedoen en meedraaien binnen de vereniging. Als de indruk aan beide kanten positief is, kun je ‘volledig’ lid worden van onze vereniging. 

5. Lid

Als ‘volledig’lid heb je net wat meer rechten. Je mag nu verkozen worden als coördinator of afgevaardigde van een kring, wat ook betekent dat je een functie kunt vervullen in de Middenkring. Ook kun je nu zelf gekozen worden als maatje. Als lid kom je in aanmerking voor het aspirant-bewonerschap van een van onze woongemeenschappen.