Duurzaamheid

Wat doen we aan duurzaamheid?

Ons doel is om een project te realiseren dat veel duurzamer is dan een gemiddeld nieuwbouwproject. Die duurzaamheid zit onder meer in het verminderen van energiegebruik, efficiënt watergebruik, het toepassen van ecologische en circulaire bouwmaterialen, het delen van productiemiddelen (auto’s, apparatuur), het produceren van voedsel in een permacultuur-tuin en het ontwikkelen en beheren van gezamenlijke (sociale) voorzieningen. We bouwen energiezuinige woningen met goede isolatie, zonnepanelen en triple glas.

Voor de bouw maken wij gebruik van stenen uit steenfabrieken die in het productieproces afgekeurd zijn qua kleur en vorm maar kwalitatief prima dus nog perfect bruikbaar zijn. Op deze manier komen de stenen niet op de afvalhoop én hebben we een mooie bonte samenstelling van huizen!

Onze dakisolatie is van Metisse, ofwel: isolatie van oude spijkerbroeken. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt sorteren deze spijkerbroeken. De spijkerbroeken die nog een ronde mee gaan worden naar de tweedehandswinkel gebracht, en de overige broeken gaan een productieproces in om hier isolatie van te maken. Niet alleen worden deze spijkerbroeken zo opnieuw gebruikt; het kost ook nog eens veel minder energie om hier goede isolatie van te maken (in vergelijking met glaswol bijvoorbeeld) terwijl het dezelfde isolatiewaarde heeft!

Onze kozijnen zijn gemaakt van accoya. Accoya is een duurzaam hout waarvan de productie gebaseerd is op het proces van houtacetylering. Hierdoor zijn de eigenschappen van het hout sterk verbeterd, waardoor het zeer onderhoudsarm is en er ook geen verf nodig is.

Voor wat betreft het hemelwater realiseren wij waar mogelijk een gesloten lokale waterkringloop. We vangen water op, zorgen voor hergebruik in de gezamenlijke wasmachineruimte en gebruiken het water in de tuinen.

In de Waalsprong is iedereen verplicht om een warmtenet aansluiting aan te leggen. Dit geldt ook voor ons. Hoewel we niet verplicht zijn om via deze weg warmte af te nemen, zijn wij van mening dat warmtepompen ook nog niet de oplossing zijn. Dit maakt dat we voorlopig kiezen voor warmtenet.