Duurzaamheid

Wat doen we aan duurzaamheid?

We hebben een project gerealiseerd dat veel duurzamer is dan een gemiddeld nieuwbouwproject. Die duurzaamheid zit onder meer in vermindering van het energiegebruik, efficiënt watergebruik, het toepassen van ecologische en circulaire bouwmaterialen, het delen van productiemiddelen (auto’s, apparatuur en het ontwikkelen en beheren van gezamenlijke (sociale) voorzieningen. We hebben energiezuinige woningen gebouwd met goede isolatie, zonnepanelen en triple glas. En we gaan voedsel produceren in een permacultuur-tuin.

De prefab muren zijn gedeeltelijk van gerecycled beton gemaakt. Voor de bouw van de buitenmuren hebben wij gebruik gemaakt van bakstenen die in het productieproces afgekeurd zijn qua kleur en vorm maar kwalitatief prima en dus nog perfect bruikbaar zijn. Op deze manier komen de stenen niet vergruisd onder de autoweg terecht én hebben we een mooie bonte samenstelling van huizen!

Onze dakisolatie is van Metisse, ofwel: isolatie van oude spijkerbroeken. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt sorteren deze spijkerbroeken. De spijkerbroeken die nog een ronde mee gaan worden naar de tweedehandswinkel gebracht, en de overige broeken gaan een productieproces in om hier isolatie van te maken. Niet alleen worden deze spijkerbroeken zo opnieuw gebruikt; het kost ook nog eens veel minder energie om hier goede isolatie van te maken (in vergelijking met glaswol bijvoorbeeld). Om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als glaswol is een iets dikkere laag nodig, de prefab dakdelen zijn hierop aangepast. Enkelen van ons hebben een bezoek gebracht aan de fabriek om daadwerkelijk te zien dat de spijkerbroekenisolatie in de dakdelen terechtkwam.

Onze kozijnen zijn gemaakt van accoya. Accoya is een duurzaam hout waarvan de productie gebaseerd is op het proces van houtacetylering. Hierdoor zijn de eigenschappen van het hout sterk verbeterd, waardoor het zeer onderhoudsarm is en er ook geen verf nodig is.

Bij de afbouw hebben we een deel van de binnenmuren bekleed met leemstuc waardoor een zeer prettig binnenklimaat ontstaat. Deze geleemstucte muren zijn vak weer beschilderd met leemverf, waardoor de open ademende structuur van het leem behouden blijft.

De keukens zijn veelal gerecyclede keukens, vaak gratis opgehaald via marktplaats en passend ingebouwd in de woningen. Enkele woningen zijn voorzien van “Chainable Keukens”, een duurzaam keukenconcept.

Voor wat betreft het hemelwater hebben we een lokale waterkringloop gerealiseerd. We vangen hemelwater op in een tank van 20.000 liter, en gebruiken dit water in de gezamenlijke wasmachineruimte en in de tuinen.

Gedeelde sociale voorzieningen zijn onder andere de gemeenschappelijke ruimten voor eten, koken, vergaderen, koffiedrinken, dansen, muziek maken, gezelligheid en spelen. Er is ook een logeerkamer en een gedeelde luxe badkamer. Kinderen spelen dagelijks samen in de gemeenschappelijke tuin. Bewoners passen op elkaars kinderen, koken en eten samen.



In de Waalsprong is iedereen verplicht om een warmtenet aansluiting aan te leggen. Dit geldt ook voor ons. Hoewel we niet verplicht zijn om via deze weg warmte af te nemen, zijn wij van mening dat warmtepompen ook nog niet de oplossing zijn. Dit maakt dat we voorlopig kiezen voor warmtenet.