Ecodorp Zuiderveld in Nijmegen-Noord

In de zomer van 2020 zijn we gestart met de bouw van een duurzame leefgemeenschap in de wijk Zuiderveld in Nijmegen Noord (vlakbij Oosterhout). Voor dit project werken wij samen met woningcorporatie Talis, woningbouwvereniging Gelderland (WBVG), Architectenbureau Hoogte Twee, aannemersbedrijf Trebbe en de gemeente Nijmegen.


Zuiderveld is de nieuwste woonwijk van de Waalsprong waar voornamelijk koopwoningen (circa 75%) en daarnaast ook sociale huurwoningen (circa 25%) komen. Van de 550 woningen die hier gebouwd gaan worden mogen wij er 46 invullen. Onze woningen zijn bedoeld voor sociale huur, waarbij 20% van de bewoners met hun inkomen boven de sociale huurgrens mogen zitten. 

De woningen

We realiseren in totaal 46 woningen, waarvan 19 eengezinswoningen, 21 appartementen en 6 studio’s. Alle woningen zijn voorzien van eigen woonkamer, (tweedehands) keuken, badkamer, toilet en één of twee slaapkamer(s), met uitzondering van de studio, welke geen aparte slaapkamer heeft.

De grootte van de verschillende type woningen is als volgt:
– 19 eengezinswoningen van 90 m2
– 19 appartementen van 40 tot 50 m2
– 2 grote appartementen van 63 m2
– 6 studio’s van 35 m2.

Gemeenschappelijke ruimtes

Wij kiezen er bewust voor om voorzieningen en ruimtes met elkaar te delen. Deze gemeenschappelijke voorzieningen vervangen een deel van de ruimtebehoefte van de individuele wooneenheden.

Er komt een gemeenschappelijke ruimte met daarin een woonkamer en keuken. Bewoners en omwonenden kunnen hier bij elkaar komen voor een praatje en er kan een gezamenlijke maaltijd worden bereid en genuttigd. Op de eerste verdieping komt een multifunctionele ruimte, een kantoor en een werk/vergaderkamer. In één appartement hebben we een gezamenlijke wasmachineruimte, luxe badkamer en logeerkamer.

Gemeenschappelijke tuin

Er komt een grote gemeenschappelijke tuin die de bewoners met elkaar, op een ecologische manier zullen ontwikkelen en onderhouden. De tuin zal bestaan uit voedseltuinen, verschillende terrassen, wandelpaden en wateropvang bassins (bijvoorbeeld wadi’s). De tuin zal zoveel mogelijk meervoudig worden gebruikt en waar mogelijk volgens de principes van permacultuur worden aangelegd. 

Er zal ook een grote gemeenschappelijke schuur worden gemaakt. Deze zal gemaakt worden van tweedehands materialen en zal worden gebruikt voor de opslag van gezamenlijke spullen.