Verslag ledendag februari

Geschreven door Angelique

Op 15 februari was er weer een mooie groep enthousiaste mensen aanwezig op de tweede ledendag van 2020. Het is leuk om te zien dat een aantal mensen die we tijdens de afgelopen informatiemiddagen zagen, de weg naar Babylon opnieuw hebben gevonden. Ditmaal echter niet alleen als geïnteresseerden, maar als aspirant-leden.

Met een kopje koffie en thee nemen we plaats in de huiselijke stoelen en banken die in een grote kring staan opgesteld. Het is fijn om elkaar weer te zien, en nieuwe leden te leren kennen. Voor we verder gaan worden we even goed wakker gemaakt met een energizer: een korte activiteit om de energie in een groep hoog te houden. Hoewel er aanvankelijk lichtelijk wordt opgekeken als er wordt gesproken over een citruspers, mixer en broodrooster, mist het spelletje zijn doel niet: na een paar minuten zijn we allemaal fris en fruitig, is de sfeer ontspannen en zijn we klaar om met de activiteiten te beginnen.

Stenen verven
Als aspirant-lid kun je na een periode van 6 maanden gewoon lid worden. Steeds meer mensen bereiken deze mooie mijlpaal. In sommige gemeenschappen is het de gewoonte om hier een feestelijk ritueel bij uit te voeren. Wij hebben zo’n ritueel nog niet, maar daar gaat verandering in komen.
Vandaag gaan we namelijk allemaal een steen verven. Deze stenen kunnen we in de toekomst gebruiken bij het ritueel om nieuwe leden te verwelkomen. Zo zullen nieuwe leden letterlijk en figuurlijk hun steentje bijdragen!

Tafels en stoelen worden verschoven zodat iedereen aan de slag kan. Jong en oud pakken kwast en penseel om hun steen te beschilderen.
Als de stenen liggen te drogen is het tijd voor de lunch. Opnieuw heeft iedereen wat meegenomen en is het genieten van elkaars kookkunsten en de vaak eerlijke, biologische ingrediënten die er gebruikt worden.

De kringen
We weten dat onze vereniging bestaat uit verschillende kringen, maar het is niet altijd even duidelijk wie er in welke kring(en) zit en op welke manier iedereen bijdraagt. Om meer inzicht te krijgen in de theorie is het tijd om hier interactief mee aan de slag te gaan.

We werken vanuit vier kringen: bouw en omgeving, activiteiten, welbevinden en zorg, en organisatie. Deze kringen hebben vertegenwoordigers, die zich samen bevinden in de middenkring. Daarnaast is er een projectteam Zuiderveld en een projectteam Heteren. Inmiddels zijn er binnen de verschillende kringen ook verschillende subkringen ontstaan.

Elke kring krijgt een eigen plekje in de ruimte, en iedereen die bij de kring hoort mag daar bij gaan staan. Dan mag iedere kring zichzelf op papier beschrijven aan de hand van: een gezegde, een kenmerk, een dier en een symbool. Er wordt hard gebrainstormd om dit voor elkaar te krijgen.
Wanneer alle posters bij elkaar zijn gelegd, raden we welke poster bij welke kring hoort. De meeste kringen gaat dit goed af! Daarna geven we toelichting op de gekozen omschrijvingen en is er ruimte voor vragen en meer informatie.

Om in het thema van de stenen te blijven presenteert Marian: de stenen die gebruikt gaan worden voor de huizen in Zuiderveld! Deze stenen zijn in het productieproces van steenfabrieken afgekeurd qua kleur of vorm, maar zijn nog perfect te gebruiken. Ideaal dus voor onze huizen. Ook gaan er verschillende soorten tegeltjes leemstuc rond, zodat we kunnen zien met welke kleuren onze wanden kunnen worden afgewerkt. Op deze manier gaan onze plannen er wel erg concreet uit zien!

Ten slotte is het tijd voor de afsluiting op onze eigen manier, en voldaan vertrekken de leden weer huiswaarts. We hopen jullie allemaal weer te zien op onze volgende ledendag op 21 maart!