De CLIPS trainingen zijn van start gegaan!

Geschreven door Angelique

Op 1 februari was het zo ver: de eerste CLIPS training van 2020 ging van start.
Nadat we elkaar hartelijk begroeten en er hier en daar een praatje wordt gemaakt, nemen alle deelnemers plaats in de kring. Aan de grootte van de kring is te zien dat er een goede opkomst is en er zijn zelfs gemotiveerde, net nieuwe leden aanwezig. 
Er wordt al volop gespeculeerd over wat ons vandaag te wachten staat. Nieuwsgierigheid en toch ook wel een beetje spanning voeren de boventoon: wat betekent zo’n training in gemeenschapsvorming precies, wat gaan we allemaal doen en wat hebben die mysterieuze attributen in het midden van de kring te betekenen?

Al gauw gaan we van start. Paul en Monique van het Global Ecovillage Network (GEN-NL) verzorgen de training en stellen zich enthousiast voor. Vanuit hun vele ervaring met ecodorpen en duurzame projecten, hebben zij aan den lijve ondervonden welke dingen wél en niet werken in het vormen en in stand houden van een duurzame leefgemeenschap. Een vitale gemeenschap kan gezien worden als een veilig nest. Het is een kunstig vlechtwerk, welke stevig en veerkrachtig, maar toch ook licht is. En zoiets ontstaat niet vanzelf!

Als eerste willen we elkaar wat beter leren kennen. Met gesprekken in groepjes en interactieve spelletjes leren we steeds meer over elkaar. Zo blijkt dat er meer katten- dan hondenliefhebbers in de groep zijn en dat er veel belangstelling is voor bordspelletjes. Maar ook dat er stiekem best een hoop mensen zijn die de training spannend vinden en dat ze daar dus niet alleen in staan.

Het CLIPS model werkt vanuit vijf verschillende pijlers. We kiezen voor onszelf uit aan welke pijler we het liefst willen werken. Zo krijgen we een goed beeld van waar we staan en wordt het model vanuit verschillende invalshoeken benaderd.

Het CLIPS model toont de dynamiek en lagen binnen een gemeenschap. Deze lagen beginnen met de relatie tussen individu en gemeenschap en zijn vervolgens: doel, structuur en praktijk.

Vervolgens kunnen we onze creativiteit kwijt in een tekenopdracht, waarbij we op symbolische wijze onze levensloop mogen uitwerken. Het is heel bijzonder om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier aan de slag gaat en elke tekening uniek is. Wat nog mooier is, is de uitleg bij de tekeningen. Vele leden durven zich open en kwetsbaar op te stellen en dat geeft wel aan hoe stevig de basis van veiligheid en vertrouwen nu al is.

Tijd om even te genieten van de lunch. Zoals gebruikelijk op onze ledendagen heeft elk lid wat klaargemaakt of meegenomen, wat altijd weer zorgt voor een heerlijke gevarieerde maaltijd.

De rest van de middag wordt ingevuld met zowel luchtige spelletjes en gelach, als diepere gesprekken en discussies. Zo bespreken we in groepjes wat wij onder ‘commitment’ verstaan, stellen we persoonlijke doelen op en bespreken we aan de hand van kaartjes welke doelen en waardes we belangrijk vinden in een ecodorp. Het blijkt dat er een hoop overeenkomsten, maar ook best wat verschillen zijn. Tijdens het bespreken van de uitkomsten komt al gauw de gezamenlijke passie voor het behoud van onze aarde naar boven. Ideeën over voeding en duurzaamheid schieten als paddenstoelen uit de grond en het blijkt al gauw dat we allemaal bijzonder gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan, met elkaar, in ons eigen ecodorp.

We sluiten af met een laatste ronde, waar woorden als ‘dankbaar’, ‘tevreden’ en ‘verbonden’ als omschrijving van onze gemoedstoestand worden uitgesproken. Ten slotte vormen we een cirkel en zingen we met ons laatste restje energie de sterren van de hemel (vinden we zelf). Wat een mooie, intensieve dag is het geweest!

De volgende CLIPS training vindt plaats op 28 maart. Ben je lid van de vereniging en lijkt het je ook leuk om mee te doen? Meld je dan aan als je dit nog niet hebt gedaan!