Nijmegen Zuiderveld

Medio zomer 2020 starten we met de bouw van een duurzame leefgemeenschap in de wijk Zuiderveld in Nijmegen Noord (vlakbij Oosterhout). Voor dit project werken wij samen met woningcorporatie Talis, woningbouwvereniging Gelderland (WBVG), Architectenbureau Hoogte Twee, aannemersbedrijf Trebbe en de gemeente Nijmegen. Op 24 januari 2020 zijn de samenwerkings- en realisatieovereenkomsten getekend, waarmee de plannen voor Zuiderveld definitief zijn!


Zuiderveld is de nieuwste woonwijk van de Waalsprong waar voornamelijk koopwoningen (circa 75%) en daarnaast ook sociale huurwoningen (circa 25%) komen. Van de 550 woningen die hier gebouwd gaan worden mogen wij er 46 invullen. Onze woningen zijn bedoeld voor sociale huur, waarbij 20% van de bewoners met hun inkomen boven de sociale huurgrens mogen zitten. 

De samenwerking geeft ons de gelegenheid om een leefgemeenschap te maken, zoals de leden van CVEG dat voor ogen hebben: ecologisch, circulair, gemeenschappelijk en met zorg voor elkaar en onze omgeving. Er zal een mix van appartementen, zorgwoningen, eengezinswoningen en studio’s komen en daarnaast zullen er gemeenschappelijke ruimtes en een grote gemeenschappelijke tuin worden gerealiseerd.

Er komen 46 woningen, waarvan:
– 19 appartementen van 40 tot 50 m2
– 2 grote appartementen van 63 m2
– 19 eengezinswoningen van 90 m2
– 6 studio’s van 35 m2.

Alle woningen zijn voorzien van eigen woonkamer, tweedehands keuken, badkamer, toilet en slaapkamer(s), met uitzondering van de studio, welke geen aparte slaapkamer heeft.

Binnen deze houten gevel, rechts op de hoek in twee grotere eengezinswoningen, komt onze gemeenschappelijke ruimte

Gemeenschappelijke ruimtes

Wij kiezen er bewust voor om voorzieningen en ruimtes met elkaar te delen. Deze gemeenschappelijke voorzieningen vervangen een deel van de ruimtebehoefte van de individuele wooneenheden.

Er komt een gemeenschappelijke ruimte met daarin een woonkamer en keuken. Bewoners en omwonenden kunnen hier bij elkaar komen voor een praatje en er kan een gezamenlijke maaltijd worden bereid en genuttigd. Op de eerste verdieping komt een multifunctionele ruimte, een kantoor en een werk/vergaderkamer. In één appartement hebben we een gezamenlijke wasmachineruimte, luxe badkamer en logeerkamer.

Tuin

Er komt een grote gemeenschappelijke tuin die de bewoners met elkaar, op een ecologische manier zullen ontwikkelen en onderhouden. De tuin zal bestaan uit voedseltuinen, verschillende terrassen, wandelpaden en wateropvang bassins (bijvoorbeeld wadi’s). De tuin zal zoveel mogelijk meervoudig worden gebruikt en waar mogelijk volgens de principes van permacultuur worden aangelegd. 
De grote gemeenschappelijke schuur wordt gemaakt van tweedehands materialen en zal worden gebruikt voor de opslag van gezamenlijke spullen.
Parkeervoorzieningen zullen worden omzoomd met bomen.

Duurzaamheidsmaatregelen

Het doel is om een project te realiseren dat veel duurzamer is dan een gemiddeld nieuwbouwproject. Die duurzaamheid zit onder meer in het verminderen van energiegebruik, efficiënt watergebruik, het toepassen van ecologische en circulaire bouwmaterialen, het delen van productiemiddelen (auto’s, apparatuur), het produceren van voedsel in een permacultuur-tuin en het ontwikkelen en beheren van gezamenlijke (sociale) voorzieningen. We bouwen energiezuinige woningen met goede isolatie, zonnepanelen en triple glas.

Voor wat betreft het hemelwater realiseren wij waar mogelijk een gesloten lokale waterkringloop. We vangen water op, zorgen voor hergebruik in de gezamenlijke wasmachineruimte en gebruiken het water in de tuinen.

Voor de bouw maken wij gebruik van stenen uit steenfabrieken die in het productieproces afgekeurd zijn qua kleur en vorm maar kwalitatief prima dus nog perfect bruikbaar zijn. Op deze manier komen de stenen niet op de afvalhoop én hebben we een mooie bonte samenstelling van huizen!

Onze dakisolatie is van Metisse, ofwel: isolatie van oude spijkerbroeken. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt sorteren deze spijkerbroeken. De spijkerbroeken die nog een ronde mee gaan worden naar de tweedehandswinkel gebracht, en de overige broeken gaan een productieproces in om hier isolatie van te maken. Niet alleen worden deze spijkerbroeken zo opnieuw gebruikt; het kost ook nog eens veel minder energie om hier goede isolatie van te maken (in vergelijking met glaswol bijvoorbeeld) terwijl het dezelfde isolatiewaarde heeft!

Onze kozijnen zijn gemaakt van accoya. Accoya is een duurzaam hout waarvan de productie gebaseerd is op het proces van houtacetylering. Hierdoor zijn de eigenschappen van het hout sterk verbeterd, waardoor het zeer onderhoudsarm is en er ook geen verf nodig is.

In de Waalsprong is iedereen verplicht om een warmtenet aansluiting aan te leggen. Dit geldt ook voor ons. Hoewel we niet verplicht zijn om via deze weg warmte af te nemen, zijn wij van mening dat warmtepompen ook nog niet de oplossing zijn. Dit maakt dat we voorlopig kiezen voor warmtenet.

Ik heb een zorgvraag

Zuiderveld is bijzonder geschikt voor mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag. Mensen die zorg vragen en mensen die deze zorg samen willen dragen, wonen bij elkaar. Het kan gaan om hele diverse vragen. Sommige bewoners hebben misschien ondersteuning nodig op fysiek gebied, omdat ze een beperking hebben, rolstoelgebonden zijn of fysieke gebreken ondervinden vanwege ouderdom. Een zorgvraag kan ook een verzoek zijn om ondersteuning op mentaal gebied.

Het kan echter zijn dat je zorgvraag groter is dan de gemeenschap kan dragen. In dat geval ben je misschien op zoek naar meer hulp. MEE Gelderse Poort biedt zulke ondersteuning voor mensen met een beperking en hun omgeving. Zij bieden naast ondersteuning, ook informatie en advies aan mensen met diverse problematiek. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting MEE.