Zorg en Vastgoed

Deze site geeft een goed beeld van de ontstaansgeschiedenis, de idealen en de stappen die gezet zijn om de CVEG-droom te verwezenlijken. De website is voor het laatst bijgewerkt in mei 2018. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe site. Heb je vragen over actuele infomatie, mail gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Na vele gesprekken blijkt dat de idee van waaruit wij werken klopt of op zijn minst kunnen we stellen dat we in de goede richting denken. Dan bedoelen we de "aanname" dat de wijze van bouw van een "dorp" of een "wijk" in een stad grote invloed heeft op de wijze waarop mensen met elkaar omgaan. De bouw bepaalt in grote mate de wijze waarop mensen elkaar ontmoeten en dus de manier waarop het sociale aspect in die wijk wordt vormgegeven.

Daar zijn voorbeelden van. Bijvoorbeeld "De Bijlmer" waar besloten is om een groot aantal flats te slopen, op die wijze dat stadsdeel een ander gezicht gevend. Ook in andere steden in Nederland doet zich dit voor. Toch wordt er daarbij nog onvoldoende gekeken naar het creëren of in ieder geval in stand houden van al bestaande sociale structuren.

Wat ons verbaast is dat er nog steeds geen gebruik gemaakt wordt van echt vernieuwende modellen. Op dit moment maken flats vaak plaats voor laagbouw (grondgebonden). Het realiseren van een echte sociale samenhang wordt echter vergeten. terwijl juist dát bijdraagt aan een leefbaarder samenleving; dát zou kunnen zorgen voor het meer zorg geven aan elkaar. Het lijkt ons niet moeilijk te begrijpen; wanneer de voordeuren van elkaar zijn afgewend ontstaat er geen interactie, terwijl wanneer men elkaar "ziet" er werkelijke nabuurschap en mantelzorg ontstaat. Dat betekent ook dat er vastgoed voor gemeenschappelijk gebruik gerealiseerd dient te worden; dat houdt in ruimten voor gemeenschappelijk gebruik, samen-zijn maar ook ruimten voor therapieën zodat reizen niet noodzakelijk is.

Dat wil NIET zeggen dat we allemaal maar dicht bij elkaar en op elkaar moeten wonen. Het individu in ons heeft ook ruimte nodig. Elk huis heeft een voordeur en die kan open of dicht op de momenten dat het jou en / of jouw gezinsleden schikt.

Onze leefgemeenschap wordt bouwtechnisch zo ingericht dat wij naar elkaar kijken zonder dat we onszelf bespied wanen. Wij dragen dit graag uit naar alle partijen die dit idee omarmen of willen begrijpen en wellicht toepassen. Dat geldt JUIST ook voor renovatie projecten. Ook daar zijn grote stappen te maken. Laten we dat nú doen en niet pas over een aantal jaren. Om straks fijn te kunnen leven is er nu actie nodig.

Wonen en zorg zijn sinds enkele jaren bij wet gescheiden. Wij zijn er graag voor iedereen dus realiseren wij ons vastgoed in huur, waarin opgenomen sociale huur. Eventuele koop binnen onze leefgemeenschap is bespreekbaar maar geniet vooralsnog geen voorkeur.

Zie ook Zorg.