Bestuur en Bestuursvorm

Deze site geeft een goed beeld van de ontstaansgeschiedenis, de idealen en de stappen die gezet zijn om de CVEG-droom te verwezenlijken. De website is voor het laatst bijgewerkt in mei 2018. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe site. Heb je vragen over actuele ontwikkelingen, mail gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

CVEG wordt sociocratisch door de leden bestuurd. De basis wordt gevormd door kringen waarin de leden hun inbreng hebben wat betreft een bepaalde activiteit die voor  de vereniging en/of de leefgemeenschap van belang is. Bijvoorbeeld de kring "beheer van gebouwen", of de kring "groenbeheer", of de kring "externe communicatie", enzovoorts. 

Deze kringen krijgen vanuit de algemene vergadering doelen aangereikt die de leden in die kring verwezenlijken. Zij hebben dus binnen die kring een gezamenlijke stem. Die stem wordt in de algemene vergadering vertegenwoordigd door een door de kring aangewezen lid. In die vergadering vind je ook het dagelijks bestuur. Zij bereiden gezamenlijk de algehele vergadering waarin alle leden zitting hebben voor.

In die algehele vergadering worden alle besluiten genomen en wel "met consent". Dat houdt in dat niemand een overwegend bezwaar tegen een beslissing heeft. Wanneer dat wel zo is dan wordt er in deelcommissies net zo lang gepraat totdat er een nieuw voorstel de algehele vergadering in kan waar niemand een overwegend bezwaar tegen heeft.

Het resultaat van deze op het eerste gezicht  tijdrovende wijze van werken is dat een besluit altijd door iedereen gedragen wordt en dus ook zonder tegenwerking wordt uitgevoerd. Uiteindelijk scheelt dat tijd.

Natuurlijk is er een dagelijks bestuur nodig voor de statutaire taken. De statuten zijn hier te downloaden (voor leden).


Het dagelijks bestuur van CVEG bestaat uit:

Koen de Kruif (Voorzitter)

Beste leden van CVEG

Mijn naam is Koen de Kruif, 57 jaar en al tien jaar ben ik betrokken bij ecodorpen. Nog veel langer ben ik actief in de wereld van energie en milieu. Ik ben docent geweest op de vrije universiteit op dit gebied en lange tijd coördinator van een internationale milieumanagement opleiding. 
 
Een volledig overzicht van mijn ervaring is te vinden op de website van mijn bedrijf, www.ekoalot.nl.
 
Op dit moment werk ik bij de Milieudienst Rijnmond als adviseur duurzaamheid en circulaire economie, met name voor bedrijven. Ik beoordeel ideeën en ga samen met ondernemers en met gemeentelijke ontwikkelaars door nieuwe plannen om met hen duurzamere mogelijkheden te verkennen.
 
Voor mijn bedrijf werk ik voor de Erasmusuniversiteit met internationale masterstudenten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen in verschillende Afrikaanse landen. En verder werk ik in de stichting Voedselbos Buitenzinnig Dordrecht aan de ontwikkeling van zo'n bos in Dordrecht. Bij de stichting ecodorpen netwerk nederland ben ik bestuurslid (penningmeester) en ken daarom heel veel mensen in het ecodorpennetwerk in Nederland en in Europa.
 
Mijn sterke kanten zijn de ervaringen en de ambities die ik heb, en ook redelijk goed over kan brengen aan derden. Ik ben een verbinder en kan goed omgaan met verschillende meningen, en daarbij ook zoeken naar betere oplossingen. Ik heb niet heel veel tijd, maar ben wel van plan minimaal één dag en waarschijnlijk twee dagen per week beschikbaar voor het bestuurslidmaatschap van CVEG. Ik ben minder goed in het organiseren van details, en het plannen van de werkzaamheden op het juist moment. Ik heb veel ervaring in het op juiste niveau spreken met verschillende doelgroepen (overheden, projectontwikkelaars, ondernemers, etc.). Ik laat de details graag over aan de kringen.
 
Ik heb een steeds grotere drijfveer om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met bouwen. Mijn moeder woont in Arnhem en ik wil graag in staat zijn om samen met mijn Partner Edith een goede zorgsituatie te creëren.
 
met groet
Koen

Jan Willem Rotteveel (Penningmeester)


Suzanne Bos (Algemeen bestuurslid) Zorg en Interne activiteieten


Mark Ligthart  (Algemeen bestuurslid) Organisatie

Bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Marian Aarts (Algemeen bestuurslid) Bouw en Omgeving

Bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.