Gratis wonen

5 bedrijven willen mensen gratis laten wonen 1 n6Qv8D

Onder de naam ‘Expeditie Gratis Wonen’ zijn de bedrijven AM, BAM Woningbouw, Bouwinvest, Eigen Haard en TBI Woonlab afgelopen 16 november aan de slag gegaan met ideeën om uiteindelijk klanten gratis te laten wonen.

Projectleider Rick van den Bos van Expeditie Gratis Wonen vindt de huidige woningen namelijk veel te duur. “In de afgelopen 100 jaar hebben we weinig aan huizen veranderd: we bouwen bijvoorbeeld nog steeds woningen van voornamelijk bakstenen en beton. Met deze expeditie zoeken we naar manieren waarop we klanten gratis kunnen laten wonen. Het gaat hierbij om zowel huurders als kopers.”

 4 teams, 4 thema's

Om dit doel te behalen hebben 4 teams – bestaande uit medewerkers van de zogeheten moederbedrijven AM, BAM Woningbouw, Bouwinvest, Eigen Haard en TBI WOONlab – een eigen thema bedacht, te weten:

  • ‘De stad van strax’ is een nieuw evenwicht tussen wonen in de stad en wonen daarbuiten
  • ‘Digitaal wonen’ verkent hoe je van een woning een digitaal en waardevol knooppunt kan maken om wonen zo fundamenteel goedkoper te maken (zie bovenstaande afbeelding)
  • ‘100% Woongeluk met 50% korting’ verkent hoe door slimmere materialen en productiemethoden wonen de helft goedkoper wordt.
  • ‘Centercity’ zoekt naar slimme oplossingen om wonen in de stad bereikbaar te houden, met name voor jonge stedelingen

De teams gaan met deze thema’s aan de slag tot en met maart 2017. “Daarna presenteren ze hun investeringsvoorstellen aan de moederbedrijven”, vertelt Van den Bos. “AM, BAM Woningbouw, Bouwinvest, Eigen Haard en TBI WOONlab beslissen in welk thema zij investeren en dus waarmee zij verder gaan.”

Op zoek naar startups voor innovaties

Met deze expeditie wil Van den Bos zorgen voor de AirBnB of Über van de bouw. “De moederbedrijven willen niet wachten tot een andere partij de bouwsector ontwricht, ze willen die partij zelf creëren. In zekere zin wil ik dus met de groep van zo'n 40 personen, de 4 teams, concurreren met diezelfde bedrijven.” Hiervoor is hij op zoek naar startups. “Zij zorgen voor de meeste innovaties. Wij willen diverse innovaties met elkaar laten integreren in de bovenstaande thema’s.” Hierbij gaat het niet alleen om partijen uit de bouw- en vastgoedsector. “We zoeken actief naar partijen uit bijvoorbeeld de tech-, new materials- en mobiliteitssector.”

Expeditie Gratis Wonen zoekt dan ook graag de samenwerking op en nodigt innovators, partners, klanten, startups, co-makers en vrije geesten uit om te helpen met het handen en voeten geven aan gratis wonen. Wie mee wil denken over duurzaam, betaalbaar en comfortabel wonen in Nederland kan terecht op het platform ExpeditieGratisWonen.nl.