Biënnale 2018-2020 We are in!

Deze site geeft een goed beeld van de ontstaansgeschiedenis, de idealen en de stappen die gezet zijn om de CVEG-droom te verwezenlijken. De website is voor het laatst bijgewerkt in mei 2018. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe site. Heb je vragen over actuele ontwikkelingen, mail gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Watch this: We are the missing link!


De Internationale Architectuur Biennale Rotterdam begint haar achtste én negende editie, IABR–2018+2020–THE MISSING LINK in één keer in twee steden: op 31 mei in Rotterdam en op 1 juni in Brussel.

Hét thema van de IABR is al sinds The Flood, de “water biennale” van 2005, de toekomst van de stad en meer en meer de vraag hoe we de stad weerbaar kunnen maken. Begrijpelijk dat de directeur van de IABR, George Brugmans, de komende twee biennales daarom geheel in het teken heeft gezet van de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) van de Verenigde Naties en het klimaatverdrag van Parijs.
Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten we eerst en vooral ons gedrag veranderen. Want onze destructieve manier van leven gaat ten koste van onze planeet. We wonen ons huis, de aarde, uit. We moeten dus ruimte maken én ruimte delen. Maar hoe doen we dat? We weten dat het moet, maar waarom gaat het zo moeizaam? Wat is de MISSING LINK en hoe doorbreken we de huidige patstelling? Dit zijn vragen die iedereen aangaan, en het zijn bij uitstek ook ontwerpvragen.

Drie curatoren, twee biennales, één programma
Daarom heeft de IABR drie curatoren benoemd, de Nederlandse Rijksbouwmeester Floris Alkemade, de Vlaams Bouwmeester Leo van Broeck en de Belgische architect Joachim Declerck, met de vraag die missing link te (onder)zoeken in één doorlopend proces van ontwerpend onderzoek gemarkeerd door een werk-biennale in 2018 en een op resultaat gerichte biennale in 2020.
In 2018 wordt begonnen met het werkproces waarin we samen met vele andere praktijken drie jaar lang stappen willen zetten richting een innovatieve ontwerppraktijk, die veel beter de brug kan slaan van ontwerpend onderzoek naar implementatie, van agenderen naar bewijslast, van onderzoek naar werkelijk testen en van plannen naar realisering. In 2020 zal dat voorstellen, strategieën en projecten moeten opleveren waarmee de huidige patstelling doorbroken kan worden

Voor het Curator Statement en de Onderzoeksagenda klik hier

Tweeluik in twee landen
IABR–2018+2020–THE MISSING LINK is een tweeluik in twee landen. Samen met haar curatoren en in partnerschap met Architecture Workroom Brussels wordt het werkveld voor deze dubbeleditie uitgebreid naar de lage landen, naar Nederland én België.