Succesvolle Informatie avond Zuiderveld, Nijmegen 9 mei!

Ruim 120 belangstellenden/leden hebben de presentatie bijgewoond! De vraag naar dit soort projecten is dus groot!

Na het welkomstwoord van Koen (de voorzitter van CVEG) en informatie over CVEG, heeft Michel (Talis) de aanloop naar dit project verteld. En Peter (architect) heeft vervolgens de verdere ontwikkelingen in mooie plaatjes weergegeven. Hierna zijn er vele vragen beantwoord, en de aanwezigen  kregen zeer regelmatig te horen, dat ze dat als bewoners kunnen gaan invullen/ uitvoeren/ vormgeven. Toekomstige bewoners zullen hier actief in deel moeten nemen! Velen vertrokken zeer enthousiast.

Voor diegenen die de presentatie gemist hebben, hier een korte beschrijving van het project.

Onderstaand de schets van ons "dorp" in Nijmegen Noord Zuiderveld. Dit geeft een heel goed beeld van hoe we willen bouwen, maar alles moet nog worden doorgerekend, dus er kunnen nog wijzigingen optreden. Er zijn bijvoorbeeld veel opmerkingen over de donkere kleurstelling van het doorlopende dak. We realiseren hier 2, 3, 4 en 5 kamer woningen en zorgwoningen in de sociale sector (50 stuks). Toch mogen hier ook mensen wonen die iets meer verdienen, we maken daarbij gebruik van een uitzonderingsregel. Om ons samen-leven-zorgen concept te laten slagen hebben we graag diversiteit in bewoning.

Wanneer je wilt wonen en samen-leven-zorgen in het groen tussen twee grote steden dan is dit jouw kans.

Wanneer je met je rug naar de bebouwing staat, op het grote erf, dan kijk je recht naar het aangrenzende park van 7 hectare. Altijd vrij uitzicht dus.

Op ons erf en naar we hopen ook in het park planten we vruchtdragende bomen en struiken. Op ons terrein creëren we moestuinen.

Door slimmigheden als een loopbrug tussen twee gebouwen en verhogingen in het landschap zijn alle verdiepingen bereikbaar voor rolstoelgebruikers. In de gebouwen is hiervoor in totaal maar één lift nodig.

Dit is jouw kans om hier mede vorm aan te geven.

Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden voor een informatie avond,https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScZ9_m_0pCk_W4arck9ELrQkMh1Iy7l04Qr-SFpWvFs3vQYrg/viewform?c=0&w=1

of...

Word lid en doe mee! Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Presentatie Peter Groot donderdag 29 maart 2018a

Tekening onder voorbehoud van wijzigingen!

 word lid

 

Want hoe kan een architect zich baserend op een stringent programma van eisen nou iets moois bedenken?

Nou, Peter Groot van Hoogte Twee Architecten kan dat. In combinatie met de landschapsarchitecten van "Le Far West". Samen met Talis realiseert CVEG een nieuwe leefgemeenschap binnen de wijk Zuiderveld gebaseerd op ons concept (www.cveg.nl). Een gemeenschap die alleen aldoor de bouw (hulde aan Talis's Michel Pott) van de woningen bepalend zal zijn voor Zuiderveld (en misschien wel voor Nijmegen). De gemeente moet nog oordelen, de haalbaarheid met nog getoetst; maar zelfs met kleine wijzigingen hier en daar kan ook jij wonen in een geweldig project, in een groene omgeving (groener kan in een nieuwbouwwijk niet).

Tekeningen plaatsen mag nog niet, maar ik verzeker je; het wordt geweldig!:

 • doe je raam open, pluk een appel (in september);
 • struikel over een kinderfiets en val met je neus in overrijpe pruimen (doet geen pijn);
 • noten (are you nuts?) Ja, noten (eetbaar);
 • sla, radijsjes en bloemkolen; biologisch op 20 meter afstand van de voordeur;
 • archeologisch park van 7 hectare in verbinding met waar jij straks woont (200 meter);
 • autovrij;
 • volledig rolstoel toegankelijk;
 • houd je raam open en de peren waaien naar binnen (na oktober wanneer niet al geplukt);
 • gemeenschappelijke ruimten waar je de hele wijkontmoet (dus niet alleen de mensen direct om de hoek);
 • verbinding;
 • zorg voor en door elkaar.

Meer? Mail jouw wens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Webbie zet jouw opmerking hierbij.

Hier sprak een scepticus!

Oeps...... je wilt met ons wonen/? Zorgen voor en verzorgd worden door? Word lid!

Hier spreekt een scepticus

De gesprekken met Talis raken in een afrondend stadium. Het gaat er niet zozeer meer om of we samen verder gaan, maar hoe. Adviseurs worden bij de besprekingen betrokken en een intentie verklaring wordt opgesteld.

Voor de leden die in Nijmegen op het Zuiderveld willen gaan wonen breken drukke tijden aan. Wil je inspraak hebben in hoe je woont, dan wordt er van je gevraagd bij de vergaderingen te zijn. Het palet dat "ons dorp" schildert is breed. Veel invalshoeken, veel onderwerpen die besproken moeten worden.

De architect Peter Groot maakt op dit moment de tweede ronde schetsen na inspraak van de leden. Wil jij ook meedenken? Wil jij mede bepalen hoe deze unieke wijk er straks uitziet?

De zorg is een speerpunt, hoe integreren we dat in ons dorp en dus onze levenswijze. Zorg begint bij boodschappen doen voor iemand die ziek is en enidigttot de begeleiding door professionals.

De leefgemenschap zelf bestaat straks uit een kleine 100 tot 120 mensen. Hoe vormen we die groep en nog belangrijker; hoe houden we haar in stand. Om dat te doorgronden, inclusiegf het eerder genoemde en de vele andere zaken die op zullen komen, daarvoor hebben we veel kennis nodig. Kennis die we al in huis hebben, maar het kennis die we van buiten aantrekken.

100 leden hebben we nog niet dus zou je op Zuiderbveld willen wonen, in een unieke woonvorm, stuur ons een mail.naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Meewerken aan dit project resulteert echt in een hele aparte wijze van samen wonen. Natuurlijk wel met alle nodige privacy! Zie de verdere info op deze website.

Alle werk tot nu toe hebben we verricht "om niet". M.a.w. het heeft geld gekost en kost dat nog steeds. En we kunnen dat op dit moment nog niet alleen opbrengen. Het is ook mogelijk vriend van ons te worden, dat geeft ons wat speelruimte en wanneer we wonen wordt u niet vergeten. Wordt u vriend van CVEG? Klikt u hier. Alvast harteijk dank!

Lees je dit en denk je: "dit moet een vriend/vriendin, oom/tante etc. weten? Vertel het ze. Jij ook bedankt daarvoor.

 

Gesprekken met Talis gaan nieuwe fase in

Nijmegen zoekt bewoners.

Bewoners /leden gezocht voor Zuiderveld ( Nijmegen Noord), 

In samenwerking met  woningbouwvereniging Talis en WBVG wil CVEG een ecowijk realiseren.

Binnenkort zal hier de schets van architect en landschapsarchitect te zien zijn! 

Maar in het kort komt het hier op neer:

50 woningen waarvan een aantal zorgwoningen verdeeld in drie rijen, zo geplaatst dat we ons naar het groen van het park naast ons (7 hectare) wenden. We ontvangen het groen a.h.w. met 'open armen'. Het groen bestaat onder andere uit een grote gezamenlijke (eetbare) tuin volgens de permacultuur principes, overgaand in en uitkijkend op het park van 7 ha dat we willen gaan beheren, waarin we een smikkel/voedselbos willen aanleggen.

We zoeken nu die actieve bewoner(s) die zich verantwoordeijk voelt voor zijn/haar/hun toekomstige woonplek. Mensen (met kinderen zeer welkom) die mee gaan beslissen in de woningindeling, keuze van ecologisch/duurzaam bouwmateriaal , etc.. Maar ook in de keuze van beplanting, indeling van het terrein, noem maar op. Wil je ECHT mee praten? Meld je aan.

Slechts bij voldoende interesse en aanmeldingen wordt dit werkelijkheid!

 

 

Mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot ziens!

Nijmegen zoekt bewoners

DSCI0281Woningbouwvereniging Talis zoekt de samenwerking met een leefgemeenschap die zorg als basis in haar pakket heeft. Talis en CVEG zijn samenbebracht door WBVG's Bernard Smits die een matchingmiddag organiseerde voor wooncorporaties en initiatiefgroepen.

Wanneer deze gesprekken uitmonden in een samenwerking dan dient er veel werk verzet te worden, voorlopig vooral organisatorisch. Wie zich aangetrokken voelt tot het wonen in gemeenschap en in het voorbereiden from scratch van die gemeenschap dan vragen we je Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op te nemen.

Het Zuiderveld ligt in het meest noordelijke puntje van Nijmegen, voorheen Oosterhout, naast Lent en vlakbij de CineMec maar dan aan de andere kant van de snelweg A325. De afstand woonwijk - snelweg is 500 meter.

WBVG heeft al eerder i.s.m. met Talis groene leefgemeenschappen gerealiseerd; IEWAN en Eikpunt. Nu was men op zoek naar een leefgemeenschap met meer ingebedde zorg. Wij denken elkaar daarin gevonden te hebben.

Natuurlijk gaat niet alles vanzelf er zullen enige horden genomen moeten worden, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid woonunits die op locatie gebouwd mogen worden. We houden u op de hoogte op deze plek in de website.

Edit begin November. De gesprekken tussen Talis en CVEG lopen voorspoedig. Een intentieovereenkomst tussen beide partijen wordt voorbereid door WBVG. De leden van CVEG zijn uitgenodigd om een aantal meetings bij te wonen om hun ideeën over bouwen en leefgemeenschap voor te vragen en in te lichten. Wil je ook meedenken en wonen? Word lid.

EDIT eind Juli Het lijkt erop dat we het benodigde aantal voordeuren kunnen realiseren in de grootte 2, 3,  4, 5, en 6 kamer woningen. Talis gaat een haalbaarheidsstudie uitvoeren. Wij zijn erg blij met deze stap. Op dit moment gaan de gesprekken in positieve sfeer verder. September ontmoeten we elkaar weer.

Bouwen met Talis en WBVG op Zuiderveld

Pagina 1 van 2