Duurzaam

Deze site geeft een goed beeld van de ontstaansgeschiedenis, de idealen en de stappen die gezet zijn om de CVEG-droom te verwezenlijken. De website is voor het laatst bijgewerkt in mei 2018. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe site. Heb je vragen over actuele ontwikkelingen, mail gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wat is duurzaam

Afval bestaat niet. Bouwen met duurzame materialen of hergebruikt materialen. Met in het achterhoofd "cradle to cradle, 0% footprint etc... Duurzaam zijn stopt niet nadat er gebouwd is. De manier waarop wij samen willen leven zou duurzaam kunnen zijn. Zelfvoorzienend willen zijn op verschillende gebieden; zeker wat betreft energie en voeding maakt deel uit van de duurzaamheid. Mensen, aarde en economie moeten met elkaar in evenwicht zijn om duurzamheid te bereiken. Dus, ook wat betreft het zorgaspect denken we duurzaam. We werken het liefst samen met partijen uit de directe omgeving. In Heteren, wanneer we ons daar mogen vestigen werken we graag samen met WatBeters. Een geweldig initiatief vanuit de bevolking zelf. 20%!!, dat is erg veel, 20% van de bewoners heeft zich bij dit initiatief aangemeld. Wonen wij straks in Heteren? Het meest groene dorp van Nederland?

Wanneer we in Heteren niet slagen dan geldt de bovenstaande insteek natuurlijk voor alle andere locaties.

Want duurzaam gaat niet alleen over energie. Het betekent ook "langer gezond thuiswonen", het bedoelt ook dat iedereen langer deel uitmaakt van de samenleving, dat niemand achter de geraniums wordt weggestopt. Een ieder is van belang in deze samenleving, alsof het "gewoon is". Dat was het ook, eeuwen lang. Natuurlijk zijn er mensen die niet functioneren binnen de wereld zoals wij die kennen, laten we voor hen een menswaardige oplossing zoeken. Binnen onze leefgemeenschap houden we iemand zo lang als mogelijk in ons midden door gezamelijke inspanning, dat vinden we gewoon, dat vinden we onze taak. Wij menen dat dat ook duurzaam is. We kunnen in de zeer nabije toekomst de kosten niet meer dragen die de huidige manier van het aanbod van zorg met zich meebrengt. Laten we anders gaan denken en doen.

Doe je mee?

Onze kijk op Energie

Onze kijk op Landbouw